Sunday, 3 October 2010

Nya Henri Becquerel Modet

Jag har med förundran följt hur länge det relativt nya inredningsmodet ska få utvecklas innan någon ringer i varningsklockan. Då ingen har ringt så får väl jag som är novis på området höja min röst och brusa upp lite (ni lyssnar väl på min bloggförstärkare (Brusa Högre Lilla Å)?) för att skapa debatt, som kan fördjupas av de mer strålningskunniga experterna, jag kan bara stråla till och sätta lite lys på problemet. 


Visst är det tufft och rått med avskalade betongväggar, men betänk följande: Det fanns en anledning till varför det fanns reglat upp innervägg och tjockt med isolering, som inte bara var relaterat till värmeförbrukning. Gamla byggnader innehåller mängder av blåbetong som skickar ut sina små döttrar till att bestråla oss. Cirka 500 personer dör av lungcancer i Sverige som kan relateras till denna radonstrålning (som mätes i becquerel).

Ni som inreder så här i nya byggnader kan vara trygga, det är nämligen förbjudet att bygga hus i blåbetong numera. Ni andra rekommenderar jag att komplettera den rustika, ruffiga och råa inredningsdesignen med kostym eller klänning i bly, eller varför inte från topp till tå.


Ibland undrar jag om vi människor bara är robotar som följer det allmäna programmet som konsumenter, utan ett uns reflektion. Jag hoppas innerligt att det inte finns några små bebisar som sover i en 20-tals lägenhet i stan, där man plockat bort allt radonskydd från väggarna - för att det är mode. Ha mod att vägra mode!  För övrigt önskar jag er en trevlig fortsättning på helgen.
 

20 comments:

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Puh! Har gjort en snabbsökning.
Radon är en gas. En sådan tränger genom det mesta. Den löser sig också i vatten. Knepet att bli av med eländet ligger i att vädra. Ventilation som får de elaka radondöttrarna att födas någon annanstans (hos grannen?). Det torde vara riktigt att ha en panel eller liknande som hindrar radonet från att komma in i rummet. Måttet på risken anges bäst i sievert. Becquerel anger bara substansmängd, men den är å andra sidan lättast att mäta, och ligger till grund för hygieniska gränsvärden.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sievert
Låt oss återkomma till detta! Varför ändrade WHO gränsvärdet från 1000 till 100?

Jenny Enochsson said...

"Ha mod att vägra mode!" Yes!

betongmode/betongarmod

Vad som helst verkar kunna bli mode just nu, i brist på annat. Kanske har den överciviliserade människan avlägsnat sig så mycket från betongarmodet att det bara ses som coolt med betongmode. Hmm. Jag blir bara mer och mer förvirrad av samtiden. :)

ANNA-LYS said...

Tykot
Att gränsvärdet sjunker betyder som jag förstår det en ökad medvetenhet om faran, om det inte förhåller sig så antar jag att man bara ändrat måttenhet.

Vad jag vet när det gäller hus är det skilda gränsvärden vad gäller gammalt hus och nybygge, man tolererar en dubbelt så hög exponering per kubikmeter luft i äldre byggnader, annars hade man fått riva alla äldre hus. Men den dispensen gäller enkom fram till år 2020, då man skall ha lyckats sanera väggarna.

OCH SÅ RIVER FOLK BORT SKYDDET
FÖR DET ÄR MODERNT ATT VARA
SUICIDAL, eller vad???

ANNA-LYS said...

Jenny

Vad är det för fel på oss människor?
Man får bara hoppas att samtiden
är en parentes under en kort sejour
och att det kommer att finnas en framtid.

Sick är det!

Inredningsbloggarna bara skickar ut sina
mode nyck, utan ett axelryck - inte ett uns tanke eller reflektion över faran.
Tittar man på kommentarerna så rivs innerväggar i en sjudunrande fart

"Det är synd om människorna"
sa väl Strinberg?

ANNA-LYS said...

Tykot
Jonglerade man inte upp gränsvärdet efter Tjernobylolyckan 1986, så att Norra Sverige inte skulle behöva utrymmas? Och sen satte ner det igen 15 år efter när strålningsvärdet sjunkit lite?

♥ Hannele på Hisingen said...

Betong och betong, de senaste tjugo åren är småhus murade av lecablock, och nya hyreshus är väl också miljövänliga (inte som min nya lägenhet nära Linneplatsen på 1970-talet, där alla mina 40 kaktusar dog efter flytten )

tant Hannele said...

Leca är en förkortning av Light Expanded Clay Aggregate som fritt översatt betyder lätt expanderad lera. De är miljövänliga och beständiga, och har goda referenser långt tillbaka i tiden. Materialen brinner inte, ruttnar inte och ger dig en överlägsen värdebeständighet.

ANNA-LYS said...

hannele både här och där
Leca block kan man leka med :-)

Det är bara ett nutida problem med Leca i relation till råå inredning, den smular och dammar just på grund av att den är expanderad. Av samma anledning är den svår att hålla ren, så jag rekommenderar den inte som råå inomhusvägg. Jag vägrar följa trenden.

Dessutom ska man inte köpa dem eller lättbetong begagnade (innan 1975) för de innehöll alunskiffer (=uran =radon =becquerel) även de ... därav kaktusdöd?

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Har inte du bott i Råå?
En lång ramsa jag skrev blev uppäten av Cybern. :-(

Tyko Brae (exgen. NB) said...
This comment has been removed by the author.
♥ tant Hannele på Hisingen said...

jag gillar mest rosentapeter och spetsar :)

Hannele said...

gammal trend, alla hade ju tegelvägg i gillestugan på 1970-talet.

Alien David Sousa said...

Hi Dear Anna, here i am. Wow you really busy with the 2 blogs, i cant take care of 1...anyway.. "500" die in Portugal. I wish your numbers are wrong, because it´s a biger number :/

(((((((((Kram))))))))))))

ANNA-LYS said...

Hisingstanten
ja det kan man knappast kalla "rått"
kanske du skulle säga istället flott?
;-)

ANNA-LYS said...

Hannele
Sant, om de ej hade bastu-panel :-)

ANNA-LYS said...

Alienta
Obrigado!
I am telling a little softer than the real horror on this blog. I just want to create thinking and debate around contemporary every-day living and what we are exposed to, and how the future on this planet will develop if we don't hit the brakes very fast.

(( bjs ))

Ulla said...

Tack för titten och hoppas din bukettuppdatering blev en njutning för ögat!

Rolf said...

Våga vara omodern! Vägra nakna blåbetongväggar!

ANNA-LYS said...

Ulla
Inte hunnit än ... men på G, tack! :-D

ANNA-LYS said...

Rolf
Bra rutet! :-)
(kul att du sprang inom här)