Friday, 3 September 2010

Hampa; vackert, skönt och tåligt

Hampaklänning
från Viridis Luxe


Hampa är en växt som klarar sig i mycket näringsfattiga jordar. Förr i tiden gjordes förutom kläder både rep, nät och segeldukar (kanvas) av hampans starka fiber. I modern tid har vi istället storindustri som tillverkar syntetmaterial i plast. Hampa har odlats i 6000 år, men blev förbjuden att odla i Sverige fram till 2005, då det fanns grupper i samhället som valt att röka (o)tyget.

Hampatyget har åter kommit att bli stort inom mode och design och flera modeföretag har uppstått inom "Hållbart eko mode" och inte minst möbeltyg och gardiner. Vi vill inte längre bära syntetmaterial och helst inte lägga tid på att stryka kläder heller. Hampatyget har uppskattats i Sverige under lång tid, inte minst för sina smutsavvisande egenskaper, vilket minskar tvätteländet, så barnkläder lär väl komma stort med hampamaterial.

Kläder som hittats mycket gamla men förvånatsvärt hela vid arkeologiska utgrävningar har samtliga varit tillverkade av hampa, det kallar jag hållbart mode! :-D

Vackert!14 comments:

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Skilladen mellan hampa och lin är mindre än den mellan Coke och Pepsi. Det är först i mikroskop en kan se skillnaden på fibrerna. Därför upptäcktes det ganska sent att textilier från exempelvis Jämtland var tillverkade av hampa, som är något köldtåligare än lin. Det är inte förbjudet att odla lin i Sverige. Det går inte att röka. Dock odlas lin mest för oljans skull. Det är plantor som inte är lämpade för spånad.
Personligen klär jag mig gärna i polyeten. Mina rep är av polyamid eller polypropen. De är betydligt starkare än motsvarande i hampa. Jag tycker visst att vi ska behålla hampaodligen för oljans skull. Annars hör väl linberedning hemma på museum. Det går inte att vrida tiden tillbaka. Framtiden ligger i att ersätta petroleum med förnybara material. Det är inte otroligt att hampan kan spela en roll därvidlag.

Anonymous said...

Du får inte en så mjuk och böljande klänning av lin som av hampa.

Anonymous said...

http://www.hampa.net/

ANNA-LYS said...

Tykot
Du har fastnat för lin du :-)
Gillar du inte kjoltyget på bilden?

OM jag förstår dig korrekt så menar du att jag vrider klockan tillbaks genom att lyfta fram hampans goda egenskaper vad gäller hållbart mode. medan jag menar att några stannade klockan, men att den nu tickar på i takt med bättre vetande och biologisk visdom igen.

ANNA-LYS said...

Anonym 1
Håller fullständigt med dig, hampatyget på bilden är nog mer som att bära silke.

ANNA-LYS said...

Anonym 2
Tack för länken till hampanätet, har navigerat mig runt och funderar på att hoppa på nätet. Ska isolera ovanvåningen och funderar allvarligt på att använda mig av hampa. Saknar dock kunskap (ännu) om hur hampan och bottenvåningens isoleringsmaterial interagerar med varandra, det kan ju bli katta-stråf :-)

Oavsett isolering skall jag ha gardiner i varierande täthet i hampatyg.

Svårt att fina välsorterade butiker vad gäller hampatyger såväl till kläder, gardiner som möbler. Kan ni rekommendera vart jag kan ta mig för att känna och klämma på tygerna? :-)

Anonymous said...

Anonym 1 är en dilettant. Som Tyko påpekade, är det nästan ingen skillnad mellan lin- och hampafiber.

hälsningar
Anonym 3

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Nej, jag är inte fast. Tyget på bilden kunde vara rayon, också. Den ursprungliga fibern har liten betydelse. Vad som är intressant är vad man gör med den. Om jag gillar kjoltyget är ju en mycket konstig fråga. Du vet ju att jag inte har ögon för någon annan än dig.
Jag menar att vi ska låta tusen blommor blomma.
Hampa är grovt räknat 75% cellulosa och 25% hemicellulosa. Fibern tar lätt upp fukt och sväller därvid. Inte vet jag vad du ska isolera, men popcorn är bra. Råttor och möss äter inte sådant.

ANNA-LYS said...

Anonym 3

"dilettant
ursprungligen en person som ägnade sig åt konst eller vetenskap enbart för nöjes skull, i 1600- och 1700-talens italienska musikliv en hederstitel."

Numera används ordet nedvärderande om person som sysslar med något utan att ha nödig sakkunskap, klåpare

OM det är det senare du menar vill jag å det bestämdaste be er att inte angripa andras smak - det är ju faktiskt en blog som handlar om hållbart mode!!!

Jag tycker däremot att den äldre betydelsen av dilletant passade fint i en blog med fokus på eko-mode, eller hållbart mode.

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Du kritiserar en anonym pajsare för att han angriper en annan. Vad ör vìtsen med att tillåta anonyma kommentarer. Måste man vara anonym för att skriva om "mjuk och böljande"? Om han hade skrivit att Frankrikes president är en skitstövel så hade jag förstått om han velat vara anonoym.

ANNA-LYS said...

Oj oj oj

Jag har lika stor respekt för icke-bloggare som bloggare, jag
utgår ifrån att det är en
levande varelse vid tangenterna,
och ingen bot :-)
"Anonym" behöver inte innebära
något annat än vederbörande inte
innehar något bloggkonto.
Jag har ställt in denna blogg på att alla kan kommentera.

Dessutom betyder ett namn i detta
sammanhang inte ett dugg. Att heta
"Tyko Brae" är i ljuset av detta precis
lika "anonymt", eller hur?

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Efter moget övervägande har jag bestämt att inte skaffa någon hampaklänning. Det har jag gjort mot bakgrunden av det omfattande missbruket av cannabis. Utrota hampan! Linet är bättre för folkhälsan.
Det är typiskt, att leverantören av klänningarna, är från USA. Där röker de på utav helvete. Det lär vara legalt i flera delstater.

ANNA-LYS said...

SLUTA ... odla potatis
svenska folket super ihjäl sig.

Näää ska vi låta drogberoendet styra både klädval och mat på bordet?!

NOG

Ge oss grödorna tillbaka utan eldvatten och rökpippor!!!!

Mä födderna i den skaunska myllan!

Tyko Brae (exgen. NB) said...

pantofflemus till alla!