Thursday, 2 September 2010

Ny oljeplattformsexplosion idag


Mariner Energy i Houston bedriver "högriskprojekt" i syfte att ge aktieägarna stor avkastning (money, money). Idag exploderade en av deras oljeplattformar i Mexikanska golfen, utsläppet av olja har siktats i strömmen dock inte i samma mängder som BP:s oljeutsläpp tidigare i somras. Här uppe i Norden är vi totalt beroende av den Mexikanska golfströmmen. Vi hade haft 20-30 grader kallare än nu om inte Västerhavet fick värmen från Mexiko. Golfströmmen består egentligen av två ety den delar sig, den andra viker av och håller Medelhavet varmt.

I april i år exploderade en annan oljeplattform i Golfen, "Deepwater Horizon" med ett stort utsläpp av olja. Mexikanska golfen har nu fått ta tre oljeolyckor på knappt 5 månader, experter börjar bli mycket oroliga för att strömmen kan ändra riktning på grund av all olja som ligger som tjocka täcken nära botten och hindrar det normala flödet.

För oss kan detta vara inledningen på en ny istid, eller åtminstonde ett obeboligt Skandinavien. Allt ljus måste sättas på att ta upp oljan innan det är försent. Vi måste klara oss utan cykelbanor och höghastighetståg, tills vi har kontroll på om vi kommer att ha ett bibehållet klimat, där det går att cykla och åka tåg.

(Bildkälla: WDSU.com)Rösta grönt, annars blir allt vitt, vitt, vitt!

3 comments:

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Instämmer. Dock måste man göra mer än att rösta. Kanske avstå från semesterresan med flyg (mycket värre än höghastighetståg)till andra sidan jordklotet. Den olja som man så desperat borrar efter, ska inte i första hand användas till att smörja cykelkedjor.

ANNA-LYS said...

Ja, här finns inte så mycket utrymme på en blogg (om den ska orkas/hinnas läsas av annan än en själv). Vi kanske ska skriva en bok istället om t ex Riggade Oljebloggar, en riktigt arg bok! Grrr

Tyko Brae (exgen. NB) said...

Nu förstår jag inte. Om du vill nå ut ska du skriva i en dagstidning. Att dagstidningar sprids beror inte på att de är gjorda av papper. Elektroniska media har lika stort inflytande. Folk läser på nätet. Att de inte läser din och min blogg, beror kanske på innehållet - inte på dess fysiska klädnad. Om du skriver något bra på webben, så har du lika stor chans att nå ut som om du skreve en bok.